13.05.2013 04:51
İşte tutuksuz sanıklardan yazar Erol Mütercimler’in Ergenekon davasında yaptığı son savunmanın tam metni:
SAYIN BAŞKAN; SAYIN ÜYELER
İDDİANAME’ye karşı savunma yaparken özgeçmişimi sunduğum için müsaadenizle burada ifade etmeyeceğim. Ayrıca yine 30 Ocak 2012 tarihindeki savunmamda telefon irtibatım olduğu iddia edilen kişilerle nasıl tanıştığım, tanıştırıldığım ve bağım konusunda da uzun açıklamalar yapmış olmam nedeniyle bu hususa da yeniden girmeyeceğim. Fakat EK’ler bölümünde (EK-15) yer verilmiştir.
Mütalaa’da tarafıma isnat edilen suçlamaları paragraflara bölerek ve her bir paragrafı da A-B-C-D…. şeklinde harfleyerek yanıtlamayı uygun gördüm.
A) PARAGRAFINDA SÖYLENENLERE CEVABIMDIR:
Evet doğrudur; bilebildiğim kadarıyla, emekli general Memduh Ünlütürk’ten duyduğum, yani kulak tanıklığı ettiğim şekliyle, kuruluş tarihi tam belirtilmeyen ancak 1950’lerin başı ile ortalarında; kendi ifadesiyle faaliyetlerine son verişi de 1983 yılı olduğu ifade edilen bir yapılanmanın adının “Ergenekon” olduğunu medyada söyleyen ilk kişi benim.
Savcı beni şöyle suçluyor: Aydınlık dergisinde (5 Ocak 1997) ve Show TV’de (7 Ocak 1997)’deki söyleşilerinde söylemediğini yani “Ergenekon örgütünün dağıtıldığı tasfiye edildiği gibi bir anlatımı yok iken, sanık Ferit İlsever’in konuşmasından sonra tekrar söz alarak ‘1990’larda şekil değişikliğine gittiler. Ergenekon örgütü dağıtıldı. Haydar Saltıkların tasfiyesinden sonra bu örgüt gücünü yitirdi, bu da bir gerçek’ dediği…
Bu kısma cevabım: SAVCI’NIN “… tekrar söz alarak…” ifadesi tamamen yanlış. Çünkü Ferit İlsever benden önce konuşmuştu; kendi konuşmamda doğrudan söyledim.
Benim söylediklerim ortada; bu konuda Yüce Mahkemenize İddianame’ye karşılık verdiğim savunma nedeniyle tutanaklarda da duruyor.
Acaba başkaları bu konuda ne söylemiş? Ergenekon nedir, ne zaman başlar, nereye kadar uzanır? Bu konuda bilgiler net mi; tartışmaya yer bırakmayacak kadar açık mı? Bu kez de bunu görelim.
Bu sorunun yanıtını 1980 öncesinin ünlü ülkücü teorisyeni, şimdi günümüzün 63 kişilik ‘Âkil adamlar’ listesinde yer alan Radikal Gazetesi yazarı Avni Özgürel EK-3’teveriyor (Kaynak: Yeni Şafak Gazetesi, 19.01. 2009):
“ 1970’lere kadar Gladyo ya da resmi adıyla Seferberlik Tetkik Kurulu, devlet bünyesinde Sovyet tehdidine karşı oluşturulmuş Silahlı Kuvvetler bünyesinde bir yapıydı. Derin devlet dediğimiz oluşum ise 12 Mart dönemecinin ürünüdür. Muhtemelen MİT Müsteşarı Fuat Doğu’nun emri ya da bilgisi dahilindedir…”
Soru: Adı farklı olsa da devletin içinde bu tür oluşumlar var. Peki kimler yer almış?
Özgürel:“ Herkes. Asker, polis, yerli/yabancı istihbaratçı, diplomat! Bankacı, işadamı, siyasetçi, gazeteci, vardır bu organizasyonda. Yetmez, Ülkü Ocakları’ndan da, Dev-Sol’dan da grupları kontrol eder. 12 Mart döneminden itibaren, gerek sağ gerekse sol gençlik grupları içinde kurulmuş bağlantıları hazırdır zaten.”
Bugünün “akil adamı” Özgürel devam ediyor: “ bu oluşum bir katar gibidir, bir vagonda öğretim üyeleri, aydın insanlar,akil adamlar, bir vagonda….”
Gazeteci A.Özgürel hem “ülkücü” hem de “akil adam”; artık buna ne denir ki ! Takdir Yüce Mahkemenindir.
Soru: 12 Eylül öncesi yaşanan siyasi istikrarsızlık, terör ortamı bu oluşumları besledi değil mi?
Özgürel: “Evet, bunlar Ermeni meselesi gibi, PKK gibi ortaya yeni çıkan dertlerle baş etmekte pekalâ kullanılabilirlerdi. Bu oluşumda Erkan Gürvit’in, Haydar Saltık Paşa’nınetkisi oldu. Denendi, ASALA’dan kurtaracaklardı.Türkiye’yi ama başaramadılar; verilen paralar kumarhanelerde, barda, pavyonda tüketildi.”
Buradaki dikkat çekici husus şudur: sözü edilen dönem 1970 ile 1980 arasıdır. Benim de 12 Mart döneminde işkencesiyle ünlü Ziverbey Köşkü’nün kurucusu olduğu iddia edilen emekli general Memduh Ünlütürk’ten duyduğum Ergenekon yapılanmasının 1983’te kaldırıldığıydı. Bu hususu savunmam sırasında 31 Ocak 2012 tarihinde anlatmıştım. Avni Özgürel’in anlattığıyla örtüşmektedir.
Yine dünkü Ülkücü bugünün yazarı M.Metin Kaplan EK-4’teşöyle diyor (Kaynak: ÜLKÜCÜ DÜNYA GÖRÜŞÜ, 25 Temmuz 2011):
“ Ancak Memduh Ünlütürk de, Erol Mütercimler de önemli iki hususta yanılıyorlar. Kıbrıs’taki Ergenekon’u da Türkiye’deki ikinci nesil Ergenekon’u da ne Turgut Sunalp ne de Alparslan Türkeş kurmuş değildir!
Kıbrıs’taki Ergenekon’u, Seferberlik tetkik Kurulu Eski Başkanı Emekli Korgeneral Daniş Karabelen kurmuştur! Türkiye’deki ikinci nesil Ergenekon’u ise kimin kurduğu henüz belirlenememiştir! İkincisi Ergenekon 27 Mayıs’tan sonra değil,27 Temmuz 1958 tarihinde kurulmuştur!”
Size iki çok iddialı kişinin kamuoyuyla paylaştığı fikirlerinden örnek sundum. Anlatılanların tamamı 12 Eylül 1980 öncesine ait bilgi ve yorumlar. Şimdi biz neye inanacağız? Savcı da bendenizi psikolojik harekât planının parçası ve çelişki içinde olmakla suçluyor. EK’lerde sunduğum “belgelere” göre her iki kişi de bu konuda çok iddialılar, oysa ben yalnızca kulak tanığıyım.
B) PARAGRAFINDAKİ İDDİA :Savcılık bendenizi devamla şöyle suçluyor: “Duruşmada tanık olarak dinlenilen Can Dündar ve Celal Kazdağlı’nın sanık Erol Mütercimler’in Ergenekon örgütünün dağıtıldığı, tasfiye edildiği şeklindeki beyanlarını doğrulamadıkları…”
Bu suçlamaya cevabımdır:“Eğer duyduklarımı söylemeseydim kendimi inkâr ederdim; söylediklerimin arkasındayım, söylediklerimin arkasında durmasam da kendimi inkâr ederim. Bunu da kendime yakıştıramam şu anda… Ama, olmamış olana da olmuştur diyemem.
Her iki tanığın da ne söylediği beni gerçekten de hiç ilgilendirmiyor.Bir kez, benimle söyleşiyi yapan Celal Kazdağlı’ydı, Can Dündar’la bu süreçte karşı karşıya bile gelmedik. Program bant yayınıydı. Daha önceki Savunmamda “tapelerin” bazı kısımlarına da itiraz kaydı koymuştum. Ancak, anladığım kadarıyla Savcılar için çok değerli iki tanıktan söz edilmekte. Bu köşe yazısında Mütalaa’ya ağır eleştiri var.
Bu durumda Can Dündar’ın 09.04.2013 tarihli MİLLİYET gazetesinde (EK- 5) :“Madem güçlüsünüz, bu korku niye?”başlıklı yazısından bazı bölümleri sunuyorum:
“ Günlerdir “Ergenekon” davasının “Esas Hakkında Mütalaası”nı okuyorum.
2271 sayfa… Oku oku bitmiyor.
20 yerde adım geçiyor, örgütle ilgili ilk kitabı yazdığımızdan bahsediliyor.
“Ergenekon” kitabında adını koyduğumuz örgüt, davanın iddianamesinde de kitaptakine benzer ifadelerle suçlanıyor:
“Ergenekon terör örgütü en başta, ‘derin devlet’ ifadesi ile anılan, ülkemizde birçok kanlı eylemler gerçekleştiren, gerçekleştirdiği bu eylemlerle ciddi kriz,kargaşa, anarşi, terör ve güvensizlik ortamı oluşmasını amaçlayan ve bunu kısmen de olsa başararak ülkemizin gelişme ve kalkınmasının önünde engel olan bir örgüttür.”
İddianamenin üzerinden 4,5 yıl geçti, o arada birbiriyle alakasız 20 dosya birleştirildi, sonunda savcı müjdeyi verdi:
“Ergenekon’un varlığının sabit olduğu anlaşılmıştır.”
Ne beklersiniz?
Bizim kitapta yaptığımıza benzer bir tarihçe vermesini, örgütün dış bağlantılarını göstermesini, ne zaman,nasıl, nerede kurulduğunu ortaya sermesini, örgütün lider kadrosunu ve finans kaynaklarını belgelemesini değil mi?
Ama yok.
Kim kime telefonda Başbakan’ı kötülemiş, kimler hükümeti devirmeye niyet etmiş, bunlar var;ama örgütün lideri de yok, iddianamede bahsedilen “kanlı eylemleri”de…
Türkiye’yi darbeye sürükleyen 16 Mart, Balgat, Bahçelievler katliamları yok mesela; Doğan Öz, Abdi İpekçi, Kemal Türkler cinayetleri yok.
Öldürülen Kürt işadamları, yakılan köyler, faili meçhul cinayetler, derin devletin suikast işi verdiği tetikçiler yok.
Susurluk yok.
Bir tek faili belli Danıştay saldırısı var; o kadar…
Okudukça, “İnsanlar bu suçlamalardan mı yıllardır tutuklu tutuluyor” diye soruyorsunuz.
Savcının muteber! kabul ettiği tanık Can Dündar devam ediyor:
“Mahkeme ne derse desin, bu dava vicdanlarda kaybedilmiştir.”
Beni çarpıştırmak amacıyla Savcılık Makamının öne sürdüğü değerli tanığı Can Dündar’ın yorumu bu şekilde.Takdir Yüce Mahkemenindir.
Ayrıca (C.Dündar) yazılarında beni nasıl tanıdığını da şöyle belirtiyor: MİLLİYET, 28 Ocak 2008, Can Dündar’ın “Ergenekon” başlıklı yazısında şunu söylüyor; “ Ergenekon’u… bu ismi ilk kez 12 Mart’ta ihtilalci deniz subayı Erol Mütercimler, Tümgeneral Memduh Ünlütürk’ten duymuştu.”(EK:6)
Ben o tarihte 17 yaşındaydım, subay da değildim.
Can Dündar ve Celal Kazdağlı imzalı “Ergenekon”(ilk baskısı 1997; İmge yayınevi, 14.baskı, 2008) adlı kitabın 87.sayfasında ise bu kezşöyle yazmışlar: “ …Olayın tanıklarından biri de o dönem askeri öğrenci olarak İstanbul Üniversitesinde okuyan Erol Mütercimler’di..”
Savcının muteber tanığı aynı yazar sözde benimle konuşmuş ama bir türlü bendenizin ne iş yaptığına karar verememiş. Söylediğinin ikisi de yanlış. Çünkü Can Dündar benimle bu süreçte hiç karşılaşmadı ki.
Ancak, Savcı, Can Dündar’ı ve Celal Kazdağlı’yı tanık göstererek beni yalancı çıkarmaya çabalamış.
Duruşmada tanık olarak dinlenen Can Dündar ve Celal Kazdağlı’nın, Erol Mütercimler’in Ergenekon örgütünün dağıtıldığı, tasfiye edildiği şeklindeki beyanlarını doğrulamadığını ileri süren İddia Makamının görüşü, Duruşmada geçerlik kazanamadığı görülmüştür.
Can Dündar ve Celal Kazdağlı’nın, duruşmada kendilerine sorulan örgütün dağıtıldığı, tasfiye edildiği konusunda Erol Mütercimler’in kendilerine bir şeyler söyleyip, söylemediği konusunda bilmiyorum şeklinde ZAPTA GEÇEN cevaplarının Erol Mütercimler’in beyanlarını doğrulamadığı şeklinde yorumlanması, dosya kapsamına ve tutanaklara yansıyan beyanlara bahse konu kişilere söylemem söz konusu olamaz. Böyle bir mecburiyetimde yoktur.
(C)PARAGRAFINDAKİ İDDİA:
Emekli generaller Kemal Kayacan ve Adnan Ersöz’ün Ergenekon örgütünün azmettirmesi ile 1991 ve 1992 yıllarında suikast sonucu öldürüldükleri ifadeleri ile Ergenekon örgütünün 1983 yılında dağıtılmış olduğu beyanları arasında açık bir çelişki ve duruşmasındaki savunmasında bu çelişkili durumu mantıklı bir şekilde izah edemediği…
BU İDDİAYA CEVABIMDIR:
Yukarıdaki şekliyle Savcılığın görüşü de dosya kapsamına ve beyanlarıma açıkça aykırıdır.
Mahkemeyi ne kadar ilgilendirir bilemiyorum ama Özellikle bir yanlışı düzelteyim. Kemal Kayacan komutanım general değil Oramiraldir ve Deniz Kuvvetleri Komutanıdır.
Savunmamda söylemiştim. Kemal Kayacan Amiralımın bende emeği çoktur; hakkını ödeyemem, özellikle denizcilik tarihimiz konusundaki çalışmalarımın ışığıdır. Kendisini manevi babam olarak görürüm. Duygu bağım çok yoğundur. Bu nedenle cinayetle ilgili yaptığım değerlendirme ve yorum tamamen bu psikolojiyle ilgilidir. Daha önceki Savunmamda da söylediğim gibi “benim de saçmalama hakkım var…” Bu hakkımı Savcı bile elimden alamaz!
Bir probleme çözüm arayışlarının yöntemi çizelge EK-7’ de verilmiştir. Buna göre; eğer veriler tamamen açık, tartışmasız ve üzerinde kuşkular yoksa herkesin itiraz edemeyeceği analizler yapılabilir. Hatta kimsenin itiraz edemeyeceği yorumlar da yapılabilir. Ve, senteze de ulaşılabilir. Ama burada ne yazık ki herşey çok kapalı. Eğer; çizelgede görüldüğü gibi ‘saçmalıklar, hatalar, yanıltmalar, engeller, yetersizlikler’ varsa, ya ‘spekülatif’ tezler sunmak; ya ‘komplo teorisi’ yazmak; ya da ‘akıl oyunu’ yapmak zorunda kalırsınız. İşte ben de bunu yapıyorum ve yaptım… İşin içine duygusallıkta karışınca bu durumda da bazen “saçmalayabiliyorsunuz”.
Duruşmada sorgum sırasında açıkça belirttiğim üzere Kemal Kayacan ile duygusal yakınlık nedeniyle ruh haletimin yarattığı sözcükleri söylememin ya da söyleyemeyişimin, çelişkili, mantıklı bir şekilde izah edememe şeklinde yorumlanması, insani açıdan son derece yanlış ve anlaşılmaz bir yorumdur.
Bu bağlamdan hareketle K.Kayacan Oramiralımızın kızı Fatoş Hataylı, öz babasına yapılan suikastle ilgili neler söylemiş kısaca dikkatlerinize sunmaktayım.
Birinci kaynak: 25.07. 1993 tarihli MİLLİYET Gazetesinde (EK- 8)“Babamı solcular öldürmedi.”
“ Yasadışı Dev-Sol militanlarının gerçekleştirdiği suikastin üzerinden bir yıl geçmiş olmasına rağmen, sonuç alınamadığını belirten Fatoş Hataylı “ Neden babam hedef seçiliyor?” sorusunun yanıtını arıyor. Kemal Kayacan’ın öldürülmesi ile Kıbrıs Çıkarması arasında bağlantı kuran görüşlerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Fatoş Hataylı şunları söyledi:
“ Kıbrıs çıkarması ile babamın öldürülmesi Temmuz ayının aynı günlerine denk geliyor. Ama şöyle bir şey var. Eğer bu bir intikam ise neden 18 yıl sonra alındı? Babamın öldürülmesinin Yunanistan’da büyük mutlulukla karşılanması şüphelerimi artırıyor. Suikastin, Kıbrısla bir bağlantısı olduğunu birçok subaylarımızdan işittim.”
Fatoş Hataylı, EP’nin (Ekonomi Politika Dergisi) “Dev-Sol örgütünün saldırıyı üstlenmesine, bu konuda yargılanan insanların bulunmasına ne diyorsunuz?” sorusu üzerine şöyle konuştu:
“Dev-Sol’un da intikamı olamaz. Ya da Dev-Sol bir yanlışlık yaptı bu işte. Babamın bu işlerle, örneğin işkenceyle bir ilgisi olmadığını biliyorum. Açık konuşuyorum sosyal demokrat bir adamın solcu bir grup tarafından vurulmasını imkânsız görüyorlar. Dış mihraklar mı, iç bölücü çeteler mi bilemiyorum. Her ne için yapıldıysa, ben babamın sevilen bir isim olmasından dolayı yapıldığına inanıyorum.”
Oysa ki Devlet, bu suikastın Dev-Sol tarafından işlendiğine karar verdi.
EK’te sunduğum Fatoş Hataylı’nın açıklamasından 10 yıl sonra ise 4 Ağustos 2003 tarihinde AKSİYON Dergisinden Faruk Mercan’a verdiği röportajda aynen şunu söylüyordu (EK-9):
“MİT SUİKASTİ BİLİYORDU”
“12 Mart 1971 döneminde, ihtilalci sol grupların her zaman sempati ile baktığı bir komutandı. Nitekim o dönemde ihtilalcilerle Mahir Çayan liderliğindeki Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu Cephesi arasındaki bağlantıyı sağlayan kişi olan Binbaşı İbrahim Keskin, 20 Mart 1996 günü Siyah Beyaz gazetesinde yayınlanan sözlerinde Oramiral Kemal Kayacan’ın Dev-Sol’un hedefi olmasını anlayamadığını şöyle belirtmekteydi: “ Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Celal Eyicioğlu’nu sevmezdik. Onu aramızda istemiyorduk.Ama Kemal Kayacan’ı severdik. İstanbul’da Donanma Komutanı idi. Bizimle birlikteydik. Daha sonradan Dev-Sol tarafından öldürüldü. Kayacan, öz ve fikirde bizimle beraberdi. Dev-Sol neden onu hedef seçti, bunu anlamış değilim.”
“… Babamın ismi Dev-Sol’un yayınladığı ölüm listesinde yoktu.”
Soru:Teoman Koman ile görüştüğünüze göre, Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan olayı aydınlatmasını istediniz mi?
F.Hataylı:“Hayır, o da olaydan sonra pek görevde kalmadı zannedersem. Çünkü ben bekliyordum. Ben bu sürede beklerken her halde mahkeme ele alınmadı diye düşünüyordum. Sonra çok üst makamda birisine sordum. Bana dediler ki, ‘Mahkemeyi siz takip edeceksiniz. Siz avukat tutacaksınız.’ Dedim ki, nasıl olur, bana devletin haber vermesi gerekmiyor mu?... En sonunda baktım ki ben başka düşünüyorum, karar başka türlü. Biz hiçbir mahkemeye de çağrılmadık. Gidip de takip etmek çok zor…”
F.Mercan:Sanıklar yakalanamayınca takip de yapamazsınız…
Ülkücü Dünya Görüşü isimli Dergide 25 Temmuz 2011 tarihinde M.Metin Kaplan imzasıyla “Kemal Kayacan Suikasti” üstbaşlığıyla şöyle yazıyor (EK-4’e bakınız):
“ Suikasti, gazeteleri arayan kişi Dev-Sol adına üstlendiklerini açıkladı… Ve “Son günlerde artan işkence ve baskılardan dolayı Oramiral Kemal Kayacan’ın adı, Dev-Sol’un daha önce açıkladığı öldürülecek kişiler listesinde geçmiyordu… Üstelik Kemal Kayacan, Donanma Komutanı iken 12 Mart döneminde Mahir Çayan liderliğindeki THKP-C ile temas halindeydi… Ve THKP-C ileri gelenleri Kemal Kayacan’ı, kendilerinden sayarlardı… Öyle ise Dev-Sol, Kemal Kayacan’ı neden ve niçin öldürmüştü?
Ne ise… Dev-Sol, emekli Tümgeneral Memduh Ünlütürk’ü olduğu gibi emekli Oramiral Kemal Kayacan’ı da Ergenekon’u deşifre ettiği için öldürdü!”
Bu beyan da Cumhuriyet Savcısının örgütün öldürdüğü şeklindeki beyan ve kabullerinin doğru olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.
Görüldüğü gibi Oramiral Kemal Kayacan’ın kızı da, Ülkücü bir yazar Metin Kaplan da; Fethullah Gülen Cemaati dergisi AKSİYON’un yazarı avukat Faruk Mercan da çelişki içindedir! Kimse mahkemenin kararından tatmin olmamışken, Oramiral’a bu denli minnet ve gönül borcu olan bendeniz konuşmasında çelişki var diye suçlanmaktayım. Bu hangi insaf ve vicdan ölçüsüyle bağdaşır!
Bu bakımdan bu kadar ŞÜPHE ve KARANLIKLAR İÇİNDE, ÇELİŞKİLERLE DOLU OLAYIN NET OLARAK ORTAYA KONULMADIĞI BİR GERÇEK İKEN, benim duygusal nedenlerle yer alan beyanlarımın çelişkili olduğu ve bu durumu mantıklı bir şekilde izah edemediğimin yorumu son derece yanlış bir yorumdur.
Sayın Başkan; Sayın Yargıçlar;
Analize analizle karşılık verilir. Hukuki metinle karşılık verilmez. Benim akademik özgürlüğüm bile Savcılar tarafından elimden alınıyor. Yargıtay içtihatlarına göre fikir açıklamalarında çelişki üzerinden ceza verilemez. Hem çelişki hem de şüphe tanık lehine değerlendirilir ilkesi tamamen göz ardı edilmiştir. Savcı çelişkinin hukuki tanımını yapmalıydı; Savcı, tamamen kendisini kaptırmış akademik kimlikle, yazar kimliği ile çelişki var açıklamasını yapmaya soyunmuş; bunu yapamaz. Olguları sıralıyorlar. Eğer olgular tarih sıralamasıyla yapılırsa gayet tabiî ki çelişki olur. Hele burada olduğu gibi, algı olgu yerine de konmuşsa, Mahkemenin vicdanına sığınmaktan başka yapacak hiçbir şey kalmıyor!
D) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA CEVABIMDIR
İddia makamı Ergenekon Hakkında Mütalaa’da;
“1997 yılından(kulak tanığı olarak anlattığım Ergenekon yapılanmasından) 2008 yılına kadar Ergenekon’dan hiç bahsetmediğimi…” ifade eden Savcı, bu nedenle neden konuşmadı diyerek beni suçlamaktadır! Bunu anlamış değilim. Neden?
Bir kişi niçin konuşmamış diye suçlanabilir mi? Bunun başka örneği var mıdır acaba?
Bilemiyorum.
2012 yılındaki Mahkemenizde yapmış olduğum savunmamda da söylediğimi bir kez daha yineliyorum; general Memduh Ünlütürk’ün anlatımlarında ciddi çelişkiler, tutarsızlıklar gördüğüm için bir daha konuşmadım. Ayrıca, duygularım da, bana bu konudan uzak dur dedi. Savcı tarafından bu nedenle suçlanıyorum.
Öte yandan soğuk savaş döneminin Ergenekon’u yani Türkiye Gladyo’sundan bana ne ki,Savcının suçlamasına hedef olduğum“anlatımlarımı kıymetten düşürme çabasına” gireyim. Tam tersine, bu örgütlenmenin ortaya çıkarılması için 1997’de konuştum ve ardından da sustum. Çünkü devletin unsurları parmağını bile oynatmadı.
E) PARAGRAFINA CEVABIMDIR;
Bana anlatılan Ergenekon adlı yapılanmanın başka deyimle “soğuk savaş döneminin Gladyo’sunun” deşifre olmasına çalışan kişi benim. Dergiye röportaj vermişim; Uluslar arası Susurluk Konferansında konuşmuşum; Show TV’de anlatmışım, daha ne yapsaydım. Buna rağmen Savcı, “…daha sonraki tutarsız açıklamalarıyla bilgi kirliliği oluşturma faaliyeti oluşturmayla …” suçluyor.
Asıl bundan daha tutarsız ne olabilir? Duyduğumu bana anlatıldığı kadarıyla üç farklı platformda söyleyen benim; üzerine ekleyerek bire bin katarak anlatsaydım, asıl o zaman “psikolojik harekât” planı parçası olurdum; asıl o zaman “bilgi kirliliği” yaratırdım. Kulak tanığı olduğum her neyse onu anlattım.
Savcılık tarafından Niye “Susurluk kazası” sonrası anlatıldı diye suçlanıyorum.
Birincisi; 1995 yılı 25 Mayısına kadar, Deniz Kuvvetlerinde subaydım; zaten konuşamazdım. Ardından yurtdışına gittim, iki yıla yakın Avustralya’da kaldım. Köklü dönüşüm 1997 yılıdır.
İkincisi; General Ünlütürk’ün bana anlattıkları bende bir yüktü. Susurluk olayı sonrası, Soğuk Savaş dönemi Gladyo’sunu anlatmak, ülkesinde demokrasinin yaratılmasına katkıda bulunmak benim gibi bir Kemalist aydının, entelektüelin boynunun borcudur. Ama, bugün bir düş kırıklığı içindeyim. Çünkü, Türkiye’de hiçbir makam, kulak tanığı olduğum örgütlenmenin ve o dönem cinayetlerin üstünü açma girişiminde bulunmadı.
Üçüncüsü; Susurluk olayı 1997 yılında olduğu için bu tarihte konuştum. Durup dururken anlatacak halim yoktu.
F) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA GELİNCE;
İşçi Partisindeki aramada bulunan ve MÜTERCİM (4.3.1997) başlıklı bir metinde yazılanlardan hareketle suçlanıyor oluşumu Mahkemenizin takdirine bırakıyorum.Bu konuyu Savcının sorusu üzerine 31.Ocak.2012 tarihindeki Savunmamda dile getirmiştim; kabul edilebilir bir şey değildir.
BENİM YAŞAMINI BİLDİĞİMİ TANIDIĞIM DOKTOR MEMDUH EREN’İN SUBAY OLDUĞUNU SÖYLEMEM AKIL TUTULMASINDAN BAŞKA BİR KELİME İLE İFADE EDİLEMEZ.
Savcı diyor ki; Erol Mütercimler’in düşüncelerine benziyor. Olabilir.
BİR ÖRNEK VEREYİM: Ben Kemalist’im, NATO Atatürkçüsü değilim. Bunu hep söyledim. İlk söylediğimde de 24 yaşındaydım. TSK’dan da Binbaşı rütbesinde 1995 yılında kendi isteğimle ayrıldım.Televizyonlarda, kitaplarında bunu açıkça dile getiren kişilerin başında geliyorum, bu husus sır değil ki.
Şimdi de size farklı bir örnek vereceğim; 9 Nisan 1994 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde Toktamış Ateş “Sorumluluk”(EK: 10)başlıklı makalesinin son bölümünde şunu yazmıştır:
“Erol Mütercimler çok sevdiğim bir öğrencimdir. Bir yandan Silahlı Kuvvetler’deki görevini yürütürken bir yandan da Uluslararası İlişkiler’de doktora çalışmalarını yürütür. Bu arada fırsat buldukça da özgün ve ciddi araştırmalar yapar ve yayınlar.
Yeni yayımlanmaya başlayan bir dergi geçenlerde, Erol’un ağzından bir şeyler yayımladı. Ancak ülke bütünlüğü, Güneydoğu sorunu ve Türk dış politikasıyla ilgili olarak, ‘karşı çıktığı’ ve kendince mücadele ettiği ne varsa, Erol’un ‘görüşü’ olarak yayımlandı. Ben de araya girdim. Düzelteceklerini söylediler, özür dilediler. Bugüne kadar ses çıkmadı. Ama zaten düzeltseler ne olur, düzeltmeseler ne olur? Kimilerinin kafasına bir soru işaretini soktular artık. Ne kadar büyük bir sorumsuzluk bu, ne kadar büyük bir cüret.”
Buradaki de farklı bir örnek. O günkü Genelkurmay Başkanlığı ya da Deniz Kuvvetleri Komutanlığının sorumluları basiretli davranıp Toktamış Ateş’in yazısını dikkate aldılar da mahkemeye verilmekten kurtuldum.
Demek ki Savcılık bu “yalan yazıları” görseydi kimbilir başıma neler gelirdi?
G) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA CEVABIMDIR
Adli anlamda örgütün deşifre edilmesinin zor olduğu
…………………………………..
Şeklinde beyanların benimle hiçbir ilgisi olmayıp tamamen MÜTALAA’nın görüşüdür.
H) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA CEVABIMDIR
“HİÇ KONUŞMADIĞIM”
“HİÇ TANIMADIĞIM, YÜZÜNÜ GÖRMEDİĞİM”
“KONFERANS VE TV PROGRAMLARI NEDENİYLE TANIDIĞIM”
Kişilerle yaptığım konuşmaların örgütsel irtibat konuşmaları olarak değerlendirilmesi, akıl ve mantık kurallarına aykırı olduğu gibi, HAYATIN VE YAŞAMIN OLAĞAN AKIŞINA da açıkça aykırıdır.
Sözde Ergenekon Terör Örgütüne mensup pek çok kişiyle irtibat kurduğum şeklinde bir suçlamayla yüzyüzeyim.
Bu suçlamaya cevabımı EK-1’deşematik olarak verdim. İddianamedekiler yetmemiş olacak ki Mütalaa’da bile yeni 12 kişi uydurulmuştur. İddianame’ye konmuş olan çizelgeyi de EK-11’de veriyorum. Orada Erol Mütercimler yine Erol Mütercimler ile 47 kez konuşmuş görünüyor. Sonra vaz geçmişler Ercüment Ovalı ile 47 kez görüşme koymuşlar. Bu zorlamayla suçlu üretmeye dönük kanıtlar masaldan ibarettir. Bu yargılama sürecinde öğrendim ki, Yargıtay içtihatlarına göre, somut olay ve kanıtlarla desteklenmediği sürece tek başına telefon görüşmeleri kanıt kabul edilerek suçlanma nedeni olamaz.
Takdiri Yüce Mahkemenize bırakıyorum.
I ) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA GÖRE;
Savcılık, Susurluk Olayı, Danıştay eylemi, AK Partinin kapatılması davası, askeri darbe tartışmaları gibi her önemli olayda sözde örgütün propagandası için konuşmuş olduğum ileri sürülerek, bendeniz suçlanmaktayım.
İDDİAYA CEVAMDIR:
Daha önceki paragraflarda söylediklerimden dolayı suçlanırken, burada ise ülkenin politik gündemini, tarihini araştırmamı, sonuçlarını yazmamı, kamuoyuyla paylaşmamı, televizyon programı yapmayı, Savcılık Erol Mütercimler’e yasaklamıştır… Demek ki, ne söylersem örgüt suçuyla suçlanacağım… Her türlü kamusal faaliyetim Türkiye için “tehlike suçu” oluşturuyor, demektir.
Savcılık, bendenizin AKADEMİSYEN, ÖĞRETİM ÜYESİ, UZMAN, TELEVİZYON PROGRAMCISI, SENARYO YAZARLIĞI VE HATTA SİNEMA OYUNCULUĞU kimliklerimitamamen gözardı ederek, provokasyon yaratmaya dönük hiçbir birikimi olmayan sıradan birisi olarak, üstüne vazife olmayan konularda konuşan birisi gibi algı yaratma peşindedir. 35 yıllık öğretim üyesi,siyaset bilimi ve uluslar arası ilişkiler, Türk Devrimi Tarihi, siyasi ve ekonomik ideolojiler, siyasi düşünceler tarihi, stratejik düşünme, jeopolitik derslerini veren; yıllardır stratejik düşünme-akıl oyunu- komplo teorileri konularında kitaplar yazan bu adlarla televizyonprogramları yapan birisi olarak konuşma hakkını kendimde gördüm, görüyorum, görmeye devam edeceğim.
İnsanlık tarihi üç özgürlüğün elde edilmesi için milyonlarca insanın bu uğurda can verdiğini yazmaktadır. Bunlar; düşünme, düşündüğünü ifade etme ve inanç özgürlüğü mücadelesidir. Buradan geriye mi döneceğiz?Bu Mahkemenin tarihsel bir görevi de, İddia Makamına düşünmenin ve ifade özgürlüğünün kısıtlanamayacağını söylemektir.
Bir örgütün propagandasının nasıl, hangi araçlarla gerçekleştirildiği Yargıtay içtihatlarıyla ortaya konmuştur. Takdiri Yüce Mahkemenize bırakıyorum.
Savcının buradaki isnatı şu demektir; daha varlığı, eylemi, ispat edilemeyen örgütün varlığını kabul edin, söylediğime boyun eğin...Bu baskı kabul edilemez. Bu anlayışın Ortaçağ Engizisyon Mahkemelerinde kaldığını sanıyordum.
Eğer yaptığım tüm programların tümü incelenmiş olsa idi bu ileri sürülen görüş ve MÜTALAA’nın ne kadar yanlış ve gerçeklerden uzak olduğu açıkça görülürdü.
Son olarak şunu belirteyim: Savcıya göre yalnızca yukarıdaki konularda konuşmuşum gibi bir algı yaratılıyor. Oysa ben bilgi birikimim doğrultusunda ülkemin tüm sorunlarıyla ilgili konuşmaktayım. Buna bir örnek olarak, bugün “barış” ya da “çözüm süreci” olarak adlandırılan süreçle ilgili olarak 1998 yılında Milliyet gazetesine verdiğim röportajı EK-12’de sunmaktayım.
Takdir Yüce Mahkemenindir.
İ) PARAGRAFINDAKİ İDDİAYA CEVABIMDIR;
Hiçbir konferans ve programımda örgütün amaçları ve örgütle ilgili bir beyan ve kelime söz konusu olmadığı görülecektir.
Yine hiçbir programımı “sözde örgüte” tahsis ettiğim şeklindeki görüşü doğrulayacak bir beyan ve kelime söz konusu olamaz.
AYRICA ORTADA ERGENEKON ADLI BİR TERÖR ÖRGÜTÜ YOK Kİ.
Örgütsel anlamda yaşamım boyunca ve yaptığım program ve konferanslarda bir beyan ve düşüncem olmadığı açık bir gerçek iken örgütsel faaliyetin sürekliliği, çeşitliliği ve yoğunluğu şeklinde bir görüşün kabul edilebilir bir yanı olmadığı açıkça görülecektir.
TEORİK SPEKÜLASYON BENİM MESLEĞİM GEREĞİDİR YANİ BENİM AKADEMİSYEN, BİLİM ADAMLIĞIM VE UZMANLIĞIM GEREĞİDİR. BEN OYUNTEORİSİ KURMAK ZORUNDAYIM, BU DA STRATEJİNİN ÖZÜDÜR. Bu kadar yıldırmanüplasyon yapmadım yalnızca spekülatif tezler üretmeye çabaladım. Türkiye’de tüm cinayetlerin açıklanması ve çözüme ulaşılmasının kolaylaştırılması amacıyla model kurulabilir. Şimdi, tersinden bakalım; Savcılık İdaaname’de ve Mütalaa’da ortaya koyduğu olayları Ergenekon üzerine kurarak çözdüğüne Mahkemenizi inandırdığına kanaat yaratmaya çalışmaktadır, oysaki Gladyo’dan hiç söz etmeyerek bu olayların üzerinin örtülmesine zemin hazırlamıştır.
SONUÇ:
İdaaname’yi okuyunca Savcılık makamının benim uzmanlığımı çok ciddiye aldığını fark ettim. Anladığım kadarıyla, benim ağzımın içine bakıyor. Neyle suçluyor? Erol Mütercimler niye konuştun! Neyle suçluyor? Erol Mütercimler niye konuşmadın! Yani bir konuştum diye; bir konuşmadım diye suçlanıyorum.
Emekli general Memduh Ünlütürk’ün bana anlattığı, benim de bir kulak tanığı olarak 1997 yılında Aydınlık dergisinde, uluslararası Susurluk Konferansında ve Show Tv’de söylediğim “örgütü” bu salonda göremiyorum.
Eylemlerimden dolayı yargılanmıyorum. Araştırma alanlarındaki analizimden dolayı yargılatılıyorum. Analizlerde çelişkinin hangi madde ile cezalandırılacağı Anayasada, yasalarda belli midir? Nerede yazıyor?
Sayın Başkan; Sayın Yargıçlar;
Son sözüm şudur; Bu davada ciddi politik hesapların ortasına düştüm. Ne yazık ki, Türkiye’de bu tip davalar teknik bir süreç olarak hiç yürümedi, politik bir “veçhe” kazandı.
Bu İddianame ve Mütalaa, uygarlık tarihinin yarattığı hukuk gelişimini inkâr eden bir İddianamedir.
SAYIN YARGIÇLAR;
SON YILLARDA TÜRKİYE’DE HER ŞEY DEĞİŞTİRİLİYOR VE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR. HİÇ OLMAZSA SİZLER HUKUKA SAHİP ÇIKIN, HER ŞEY KAYBOLURKEN HUKUK KALSIN.
Savcı Zekeriya Öz, “10 Şubat 2009’daki ikinci sorgumda Savcının vicdanı olmaz, yargıcın vicdanı olur!” demişti. Bunun ne anlama geldiğini MÜTALAA’yı okuduktan sonra artık daha net öğrendim.
Bu “sözde örgütün” merkez yapısında yokum, örgütsel bir eylemim yok, beni bu örgüte kimin dahil ettiği belli değil, hangi hücreye dahil olduğum söylenemiyor.
Bilgiyi kamuoyu ile paylaşmak nasıl olurda suçlanma nedeni olur!
Suçun kanıtlanması Savcının işiyken, suçsuz olduğunu kendin kanıtla deniyor.
BEN DE SUÇSUZLUĞUMUN KANITI OLARAK İDDİA EDİYORUM Kİ ORTADA BÖYLE BİR ÖRGÜT YOK.KANITI DA MAHKEMEDE 157 GİZLİ VE AÇIK TANIK DİNLENMİŞTİR; BİR TEK KİŞİ BİLE “ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ” VARDIR DEMEMİŞTİR.
BENDENİZ, OLMAYAN BİR “TERÖR ÖRGÜTÜNE” ÜYE OLMAKTAN NASIL SUÇLANIP YARGILANIYORUM ŞAŞMAMAK ELDE DEĞİL! MAHKEMENİZİN VİCDANINA SIĞINMAKTAN BAŞKA BU DURUM NASIL SAVUNULUR Kİ!
ÖTE YANDAN, DEVLET KURUMLARI DA MAHKEMENİZİN TALEBİ ÜZERİNE GÖNDERDİKLERİ CEVABİ YAZILARDA ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ VARDIR DEMEMİŞLERDİR. YANİ;EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, GENELKURMAY BAŞKANLIĞI, MİT, JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI GÖNDERDİKLERİ YAZILARDA BÖYLE BİR ÖRGÜTÜN İZİNE RASTLAMADIKLARINI BEYAN ETMİŞLERDİR.
BU YAZILAR VE BELGELERDEN ÖRNEKLER EK-13 VE EK-14’TE SUNULMUŞTUR.
Sayın Başkan;
31 OCAK 2012 TARİHLİ DURUŞMADAKİ SAVUNMAM SIRASINDA, SİZ, BU MAHKEMEYE KİMSE BASKI YAPAMAZ, SİYASİLER EMİR VEREMEZ, HUKUKUN GEREĞİ NEYSE VİCDANIMIZLA ONU YAPACAĞIZ DEMİŞTİNİZ. HÂLÂ BUNUN BÖYLE OLDUĞUNA İNANCIMI DEVAM ETTİRMEK İSTİYORUM.
Sayın Yargıçlar;
Ben sizin hukuk teknisyeni değil; hukuk filozofu olduğunuzu düşünüyorum. BÖYLE OLMASI GEREKTİĞİNİ DİLİYORUM.Korkmadan, baskı altında kalmadan, vicdanınızın sesini dinleyerek Anayasanın 25. ve 26.maddesini referans alıp fikir özgürlüğünün savunucusu olacağınızı düşünüyorum. Hukuk tarihimize böyle geçmek isteyeceğinizi umut ediyorum. Yarın“Siyasi tarihimizde” torunlarınızın sizi nasıl okumalarını istiyorsanız kararınızı ona göre veriniz. Lütfen, düşünmenin, yazmanın suç unsuru olmadığını ifade ederek, bu İddianame’ye ve Mütalaa’ya rağmen vereceğiniz kararla artık çoğulcu demokrasinin önünü açınız.
Yüce Mahkemenizin hakkımda “mutlak beraat” vermesi talebiyle, ortada hiçbir suçum yokken neyi savunacağımın şaşkınlığı içinde savunmamı sonlandırıyorum.
Stratej, TV programcısı, yazar ve öğretim görevlisi kimliğimin değerlendirilmek suretiyle, MUTLAK BERAATIMA karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
EROL MÜTERCİMLER”
Odatv.com
No comments:
Post a Comment