Thursday, December 17, 2009

Celal Uzunkaya Neden Tutuklandi?

Oncelikle bugun yayinlanan Hurriyet'teki haberden alinti yapalim:

"Bir ihbar mektubuyla başlayan dolandırıcılık operasyonu sırasında çete lideri İrfan Erbarıştıran’la sık görüştükleri saptanan Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü, ‘şüpheli’ sıfatıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Genç’e ifade verdi. Daha önce müfettişlerin de ifadelerini aldığı Uzunkaya ve Gülcü, Erbarıştıran’ın ‘muhbir’ olduğunu belirtti.

İZMİR’de yapılan bir dolandırıcılık operasyonu, Emniyet teşkilatına bomba gibi düştü. Soruşturmaya Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’yle birlikte birçok bürokratın adı karıştı. Uzunkaya ve Gülcü dün gizlice İzmir’e gidip savcılıkta ifade verdi.

Mayıs ayındaki ihbar mektubu

İddialar ilk olarak 2009’un Mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve MİT’e gönderilen bir ihbar mektubuyla başladı. Mektupta, “İzmir’de yaşayan İrfan Erbarıştıran’ın, kendisini MİT ajanı, MOSSAD görevlisi ve Emniyette üst düzey yetkili olarak tanıtıp piyasayı milyonlarca lira dolandırdığı, işadamlarına zorla çek ve senet imzalattığı” öne sürüldü. Mektupta, Erbarıştıran’ın, Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü’yle birlikte hareket ettiği iddiası da yer aldı."

Goruldugu gibi, Emniyet Mudur Muavini Celal Uzunkaya hakkinda yolsuzluk suclamalari var. Dogrudur, yanlistir bilemeyiz ama bir muddet once baslayan emniyette temizlik operasyonunu dusunursek dogru ihtimali yuksek. Celal Uzunkaya nin teskilatta terfi ettirilmesi de son yillarin urunu zaten. Kendisinin abisi olan AKP milletvekili Musa Uzunkaya nin yardimlari oldugu kesin. Bakin abisi Musa Uzunkaya 2004 yilinda ne demis. Meclis tutanaklarindan buluyoruz bu ifadeleri.


Türkiye Büyük Millet Meclisi
Genel Kurul Tutanağı
22. Dönem 2. Yasama Yılı
58. Birleşim 26/Şubat /2004 Perşembe


BAŞKAN - Buyurun Sayın Uzunkaya. (AK Parti sıralarından alkışlar)

VII. - AÇIKLAMA VE SATAŞMALARA İLİŞKİN KONUŞMALAR (Devam)

2. - Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya'nın, Samsun Milletvekili Haluk Koç'un, şahsıyla ilgili ileri sürmüş olduğu görüşler nedeniyle açıklaması

MUSA UZUNKAYA (Samsun) - Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; ben, tabiî, iki Samsun Milletvekilinin birbirine cevap veriyor olmasından üzüldüğümü, şahsım adına değil, ama, Sayın Koç adına özellikle üzüldüğümü ifade ediyorum; çünkü...

V. HAŞİM ORAL (Denizli) - Siz söylerken iyi de...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Sayın Koç, yoklar mı?..

V. HAŞİM ORAL (Denizli) - Burada, burada, dinliyor...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Ooo, Koç, kuzu olmuş, yok olmuş.

Değerli arkadaşlar...

ALİ KEMAL DEVECİLER (Balıkesir) - Kuzu orada, Kuzu orada!.. Koç burada, Kuzu orada!..

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Ama, Koçunuz kayboldu!

BAŞKAN - Sayın Uzunkaya, Genel Kurula hitap eder misiniz.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, tamamen açıklamalar...

Bakın, samimî bir şey söyleyeyim. Şimdi, bir şeyi, insan, buradan söylerken... Sayın Kepenek -ki, kendisine çok saygı duyduğum, hakikaten bir dostumdur, yakinen sevdiğim birisidir- daha önce, burada, bölgemizde bir yakınımın atanmasıyla ilgili "hele, Sayın Uzunkaya, sen hiçbir şey söyleme" dedi. Sanki, ben, büyük ceraim işlemiş, ağır cezada yargılanan bir kişi konumuna düşürülmüşüm gibi oldum. Asla alakası olmayan bir olaydı olay. Sayın Kepenek olayı çok iyi biliyor.

Sayın Celal Uzunkaya, bir kere, benim 7 yaş küçüğümdür. İkincisi, Celal Uzunkaya'nın devresi Ankara Emniyet Müdürü, yedi yıldır il müdürüdür; Celal Uzunkaya, dokuz senedir, Musa Uzunkaya'dan dolayı il emniyet müdürü olamamıştır. Bu gerçeği niye görmezlikten geliyorsunuz?! (AK Parti sıralarından alkışlar) Dokuz yıldır...

Bundan önceki bir İçişleri Bakanı, şurada oturan bir İçişleri Bakanı, bana aynen şunu söylemiştir: "Polis kolejini birincilikle, akademiyi birincilikle bitirmiş, meslek hayatı başarılarla dolu bir müdür; ancak, Fazilet Partisi milletvekilinin kardeşini il emniyet müdürü yaparsam, önce, kendi başımı benim partililerim yer." Birinci sınıf emniyet müdürü olduğu halde senelerce APK'da ve teftişte tutmuşlardır. Celal Uzunkaya, hudâyînâbit, semadan hakkı olmayan bir yere düşmemiş, bilakis dokuz sene teahhura uğrayan hakkı bir hükümet döneminde adaletin gereği olarak kendisine verilmiştir. Bunu önce böyle bilmeniz lazım.

İkinci bir şeyi daha bilmeniz lazım.

V.HAŞİM ORAL (Denizli) - Keşke bakan olsaydı...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Bakın, ben, burada kardeşimden bahsetmekten teeddüp ederim; keşke Balıkesir milletvekilleri anlatsa burada.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Niye söylüyorum; bir aydır Balıkesir'de her türlü mafya ve benzeri faaliyetlerin...

Ali Kemal Bey, sen de biliyorsun bunu; geçtiğimiz hafta gazetelerde de yazıldı. Bu olumsuz haberleri de veren sizsiniz.

ALİ KEMAL DEVECİLER (Balıkesir) - Daha kaç ay oldu geleli; bir şeyini görmedik daha.

FERİDUN FİKRET BALOĞLU (Antalya) - Bunlar aile meseleleri.

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Bir ayda bütün bunların soluğunu kesti.

BAŞKAN - Sayın Uzunkaya, toparlar mısınız...

MUSA UZUNKAYA (Devamla) - Ama, siz, şahsı buraya taşıyarak haksız bir değerlendirme yapıyorsunuz.

Samsun'da da travmalı tek bir hasta yoktur. Bakın, işte, açsınlar Samsun hastanesine sorsunlar, açsınlar Samsun Valisine sorsunlar. Olayı tamamen ajite ederek yanlış boyuta getirmenin anlamı yoktur, gerçekleri olduğu gibi aktarmak zorundasınız. Bütün bu bilgilerin ne kadar yanlış olduğu bir hakikat olarak ortaya çıkıyorsa, Samsun'la ilgili iddialar da aynı şekilde hilafi hakikattir.

Hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum. (AK Parti sıralarından alkışlar)

BAŞKAN - Teşekkür ediyorum Sayın Uzunkaya.

ALİ KEMAL DEVECİLER (Balıkesir) - Sayın Uzunkaya, daha iki üç ay oldu; bir şeyini görmedik daha."


AKP kendi icinde kavgaya dustu, birilerinin baslari gitmeye basladi. Hesaplasmalar devam ediyor. Aldigimiz haberler ve tahminlerimiz dogruysa, 6 ay icerisinde buyuk operasyonlar geliyor.

No comments:

Post a Comment