Sunday, July 28, 2013

ABD-AB-TÜRKİYE….KİM NEYİ NİÇİN YAPIYOR ? / FEYZİ İŞBAŞARAN

ABD-AB-TÜRKİYE….KİM NEYİ NİÇİN YAPIYOR ?


1) Gezi Park’ı olaylarında polisin oratısız güç ve şiddet kullanıldığını kimler açıkladı ve kimler bu konuda Türkiye’yi uyardı? Buna bakalım.
2) Cumhurbaşkanı “Demokratik hak taleplerine karşı orantısız güç kullanılmamalı” B.Arınç “Polis ilk gün orantısız güç kullanmakla yanlış yaptı.Özür diliyoruz”
3) Başbakan Yurtdışındaydı ve yorum yapmıyordu.Olaylar devam etti.Ölümler ve Ağır yaralı ve yaralılar,tutuklamalar başladı, devam ediyor.
4) Yurtdışından kınamalar geldi.ABD,BM,AB ülkeleri göstericilere orantısız güç ve şiddet Uygulanmaması konusunda Türkiye’yi uyardı.Devam ediyor….
5) Avrupa Parlamentosu (AP) Gezi Parkı olaylarının devamı üzerine toplandı ve parlamentoda temsil edilen 5 siyasi gruba ait parlamenterler konuştular.
6) 5 Siyasi eğilime mensup parlamenterler Türkiye’nin uyarılması (Kınama da denilebilir) yönünde oy kullandı ve bir karar çıktı
7) Avrupa Parlamentosu bu kararı almadan önce ve sonra AB’den sorumlu Bakan veya Dıişleri Bakanı AB üyelerine bilgi verdi mi? Malesef Türkiye’de olup bitenleri Avrupa Parlamentosuna anlatacak kimse yoktu.
8) Hükümet bırakın Dünyaya ,AB’ye bilgi vermeyi,kendi halkına bilgi vermedi.Yazılı -Görsel medyayı susturdu.Ama Türkiye eski Türkiye değil.Demokratik hak ve özgürlük talebi olan insanlar Sosyal Medya (Twitter ve Facebook)üzerinden örgütlendi.
9) Sosyal medya (Facebook- Twitter ) Devreye girdi.Haber ve görüntüler durdurulamazdı.Herkes artık gazete, herkes tv haline geldi.Türkiye’deki gösterilerin haber ve görüntüleri Dünyaya geçti ve geçmeye devam ediyor.
10) Yabancı medya da Türkiye’ye gelmeye başladı ve haber-görüntü geçmeye başladı.Beyaz Saray ve AB liderleri uyarmaya devam etti.Bu durum 10.5 yıldır kesintisiz Başbakan olan ve bu süre içinde içerde ve dışarda bir “karizma” sahibi olan Başbakan’ı şok etti.
11) AB ile müzakerelere başlayan bir ülke iseniz “Sana ne? Halk benim değil mi istediğimi yaparım” Diyemezsiniz. Çünkü siz AB’ye üye olabilmek için bir çok uluslararası belgeye imza atmış ülkesiniz.Derseniz,müzakere durur zaten.
12) Obama’dan önce AB ile bir sorun yaşadığımızde,Beyaz Saray hemen devreye girerdi.ABD Dışişleri bakanı ve Başkan AB liderlerini arardı
13) ABD AB konusunda eskisi gibi ısrarlı değil.Başbakan’ın son seyahatine Obama Türkiye’nin rolünü yeniden tanımladı.Bu gözden kaçtı
14) Obama, Başbakan ile görüşmesinde, Türkiye’nin Ortadoğu ve İslam Dünyası bağlamında yeni bir görev,ABD-Türkiye ortaklığı vurgusu yaptı.
15) Demek ki, ABD’nin eskisi gibi Türkiye’nin AB’ye girmesi yönünde ısrarlı bir isteği,desteği yok.Peki AB konusunda biz ne yaptık? Biz müzakere tarihini aldıktan sonra ipe un serdik.AB’ye rest çekmeye başladık.”Biz de Ankara Kriterlerini uygularız” söylemi içerde slogana döndü.
16) Gayet iyi biliyoruz ki,AB’ye üyelik konusunda Almanya ve Fransa’dır.Almanya Başbakanı Merkel olaylarla ilgili Türkiye’yi uyardı.Merkel’in Türkiye ilgisi tabi ki diğer ülkelere göre farlı olacaktır.AB’de yaşayan nüfusumuzun büyük çoğunluğu Almanya’da yaşıyor ve Alman vatandaşı durumunda.
17) Başbakan Merkel’in muhatabı kim? Tabi ki bizim Başbakan.Cevap veren kim? AB’den sorumlu Bakan E.Bağış.Size garip gelmiyor mu? Bu durum en azında uluslararası siyasi nezakete aykırı.
18) AB’den sorumlu Bakan Merkel’e ne diyor? “Sarkozy bak.O da bize karşıydı şimdi balık tutuyor.Bunu sen de iyi düşün” Sarkozy’i sanki biz götürmüşüz:) Başka bir ülkenin seçimlerine müdahalayi hiç bir ülke kabullenmez.Bir Alman Bakan Başbakan Erdoğan’ı hedef alan demeçlerine ne cevap verilecekse, Alman Hükümeti de o cevabı verdi.
19) Bu söylem üzerine Almanya-Türkiye arasında kriz çıktı.Büyük Elçimizi Bakanlığa davet ettiler. Biz de karşılık olarak onların B.Elçisini Bakanlığa davet ettik.
20) Gelişmeler ne zaman oluyor? 3 Yıldır müzakere başlığının açılmadığı zamandan 3 gün önce.Pazartesi AB müzakerelerinde 22.Başlık konuşulacak ve başlığın açılıp açılmayacağına karar verilecek.(24 Haziran 2013)
21) AB müzakerelerinin 22. Başlığında ne var? “Bölgesel Politika” Yani çok hayati bir madde. 3 yıldan beri müzakereler durmuş durumda.AB müzakerelerine ya devam ya tamam denilecek.
22) AB ve Merkel ile bu durumdayken,ABD neden eskisi gibi telefon etmiyor.Obama’nın telefonuna Merkel hayır diyebilir mi? Diyemez tabi.Ama ne Obama ne de ABD Dışişleri Bakanı Kerry karışmıyor.
23) Bu maddelerin tamamını iyi okumanızı,bağlantıları iyi düşünmenizi rica ediyorum.AB ile yarın (24 Haziran 2013) konuşulacak müzakerenin 22. başlığı öncesi kişilerin,ülkelerin söylem ve davranışlarına dikkat ediniz. Fotoğrafın tamamını göreceksiniz.İnanılacak gibi değil !

No comments:

Post a Comment