Sunday, July 28, 2013

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ DOĞRU OKUMAK 1 / FEYZİ İŞBAŞARAN

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜ DOĞRU OKUMAK

2) Başbakan’daki belirgin değişim Ak Parti’nin kapatılma davasının lehte sonuçlanması ile başladı. Davanın lehte sonuçlanmasının bedeli oldu
3) Ak Parti ve Başbakan’ın benim de beğendiğim tarafı, yüzünü Avrupa’ya (AB) çevirmiş olması ve bu konuda büyük çaba göstermesi oldu.
4) Bugünlerde bakmayın AB’nin kötülenmesine AB’ye girme projemiz Cumhuriyet’ten sonraki en büyük medeniyet projesidir. Para olarak görmeyin.
5) AB’de yaşıyan 5-6 milyon insanımız ve buna ilave değişik ülkelerden 35 milyon da müslüman yaşıyor. Yani 40 milyon.Çok stratejik durum.
6) Başbakan, 3 Kasım 2002 seçimlerini (İlk seçimleri) AB üzerine kurdu. İktidar oldular ve gerçekten çok çaba sarf etti. Hergün bir ülkedeydi.
7) AB iki ayak üzerinde oturan bir proje Birincisi; Maastricht (Ekonomik kriterler ) İkincisi; Kopenhagh (Siyasi kriterler) Her ülke için bir.
8) 2001′de yaşanan ekonomik krizden sonra o dönemin hükümetinin aldığı tedbirler (K.Derviş) ABD veAB’nin yakalandığı krizi hafif atlattık.
9) Ak Parti K.Derviş’in ekonomi tedbirlerini harfiyen devam ettirdi. Türkiye göreceli ekonomik bir gelişme gösterdi, ama kırılgan yapı vardı
10) Türkiye Özal’ın resmen başvurduğu ve daha sonraki Hükümetlerin katkısının da olduğu bir serüveni oldu. Tayyip Bey de çok çaba gösterdi.
11) Tayyip Beyin ABD destekli çabaları netice verdi. AB Türkiye ile müzakerelerin 3 Ekim 2005′te başlanmasına karar verdi. Başarıydı.
12) Hatırlarsınız , AB ile müzakere tarihi alınınca M.Gökçek havaalanında büyük karşılama yapmıştı.Başbakan otobüs’ün üstünde halkı selamladı
13) Tayyip Bey ile AB arasında ilk sorun TBMM’ye getirdikleri “Zinanın suç sayılması yasası” oldu. AB çok sert tepki verdi.
14) Başbakan hemen uçakla Brüksel’e gitti. AB genişlemeden sorumlu komiseri Günter Verheugen ile görüştü.Verheugen “yasayı geri çekin” dedi.
15) Günter Verheugen o kadar sertti ki, “Hemen şimdi yanımda Meclis Başkanı’nı arayın” Tayyip Bey Meclis Başkanı’nı aradı ve yasayı geri çekti
16) Türkiye’de Tayyip Beye ‘Acaba?” diye bakanlar Tayyip Beyin çabalarının samimi olduğuna inanmaya başlamıştı. Liberal kesimin de desteği
17) Bir kesim de; “Tayyip Bey askeri vesayetten kurtulmak için AB’yi kullanıyor. Bunların gizli ajandaları var” diyordu.İşe iyi başlanmıştı.
18) Tayyip Bey ABD ile de sıkı bir “Stratejik ortaklık” kurmuştu. AB’de en ufak sorunda ABD D.İşleri Bakanı C.Rice telefonla devredeydi.
19) Tayyip Bey artık ABD’nin sıkı bir dostu  İsrail ile arası çok iyi AB birşey diyemiyordu. Dediği an hemen ABD uyarısı geliyordu.
20) Tayyip Bey öyle bir güç haline gelmişti ki, İran, Suriye, Filistin ve Hamas konusunda ABD ve AB ile arabulucu ve uzlaştırıcı liderdi.
21) Diğer tarafta Tayyip Bey bu gücünü Türkiye’de nasıl kullandığını daha önce yazmıştım. Artık Tayyip Beyin önünde duracak kimse yoktu.
22) Türkiye’nin AB ile müzakerelerde en büyük sorunu Kopenhag kriterleri. Yani siyasi kriterler @cbabdullahgul de geçenlerde hatırlattı.
23) Türkiye’de gücü her ele geçiren kendi kriterlerini ortaya koyuyor. Tayyip Bey de”Ankara kriterleri” demişti. AB’de insan ve hakları önemli
24) Başbakan ve AB’dn sorumlu Bakan, diğer Bakanlar koro halinde AB’ye siz kim oluyorsunuz? demeye başladı.Siz bize katılın falan…
25) Aslında AB çok memnun oldu.”Oh ne iyi oldu. Başımızdan kendileri gitti” diyordu. AB en başta böyle ortaklık istiyordu zaten.
26) Tayyip Bey için ABD ile “Stratejik ortak”lık yetiyordu. Yeni Başkan Hüseyin ile de iyi diyalog kurdu kim ne yapsın AB’yi…
27) Tayyip Bey artık İran, Suriye, Filistin,Hammas ve Arap liderleriyle ABD arasındaki “Akil Adam” oldu. ABD de denedi. Neden olmasın?Bakalım..
28) Tayyip Bey artık Arap Emirlerini, Krallarını azarlıyordu. İsrail Cumhurbaşkanı Perez’i çarpıyordu. Bölgeye ayar verdiğini sandı.
29) Tayyip Bey ve Davutoğlu bölgeye öyle geniş bakıyordu ki “Suriye bizim iç meselemiz” demeye başladı. Bölge şaşkınlık içindeydi.
30) Tayyip Bey Suriye’nin Rusya ve İran için savaş sebebi olacağını göremedi. Balıklama atladı. ABD olayı gördü ve geri çekildi.
31) S.Arabistan-Katar da çekildi. Hiç bir Arap lideri konuşamaz oldu. Tayyip Bey bir anda yalnız kaldı. Çünkü ABD sorunu Rusya ile görüşüyordu
32) Tayyip Bey resmen kandırılmış ve ortada bırakılmıştı. Buna bir de Mavi Marmara olayı ilave oldu. Felaketler arka arkaya geliyordu.
33) Bundan 8 Ay önce Suriye-Gazze konusunda Başkan OBAMA yı telefonla aradı. Kötü bir konuşma oldu ve Obama tepkisini Sopalı fotoğrafla koydu
34) Obama’nın sopalı fotoğrafından sonra Tayyip Beyin ABD ile irtibatı kesildi. Tayyip Bey Putin ve diğer bölge liderleriyle görüşmeye başladı
35) Bölgede Diplomasi gücü (Bürokrat olarak) en güçlü ülke İran’dır. Putin çok iyi yetişmiş Devletin adamı”Nükleer santraller falan konuşuldu
36) Tayyip Bey artık ABD’sizdi. ABD olmayınca AB’de tavır koymaya başlamıştı.Çünkü Tayyip Bey yüzünden AB, ABD’den çok fırça yemişti
37) Tayyip Beyin elinde tek şey kalmıştı. Nükleer santraller, Airbus, Boing uçak alımı,büyük ihaleler,satışlar vs.Çıkış yolu arıyordu.
38) Tayyip Bey bunun böyle gitmeyeceğini anladı. OBAMA’dan randevu istedi, uzun süre alamadı. Sonunda bazı şartlarla randevu verildi.
39) OBAMA tam randevu vermişti ki, Reyhanlı’da bomba patladı. Daha cesetler çıkarılıyorken Tayyip Bey ABD’ye gitti
41) Tayyip Bey-Obama görüşmesi iyi geçmedi. Obama “Suriye de yokum, .Gazze’ye gidişinizi de zamana bırakın” Bir aile görüşmesi olmuş oldu.
42) Bu arada son 3 yıldır işler kötü gittikçe Tayyip Bey askerin yerine Polis teşkilatını güçlendiriyor, kendine sadık bir güç oluşturuyordu
Tayyip Beyin Bu işin arkasında “dış güçler var” dediği güçler eski dostları. Dış politikada duygusallık yok.”Men dakka dukka” diyordun ya.
43) Tayyip Bey bir şeyi unuttu. Türkiye Petrol ülkesi değil. Tüccar milletiz. Üreteceğiz-satacağız. Bunun için çok dengeli ve akıllı olacaksınız
44) Serbest piyasa ekonomisinin paralelinde, temel hak ve özgürlüklerin alanını da genişletmezseniz, birgün bunu yaşarsınız .Olan bu.
45) Geçen gün de yazdım. Merkez Bankanızdaki para Bill Gates’in parası kadar değil.Yani ABD’de bir kişinin serveti.Olaya böyle bakın.
46) Tayyip Beyi iki gündür dikkatle izliyorum.”Bu kadar hizmet ettim bu halk nasıl bunu görmez” diye kızıyor. Bunu anlamak yerine sertleşiyor.
47) Tayyip Bey insanların özel hayatına o kadar girdi ki, her konuda bir”BABA” gibi konuşuyor ve her konuştuğu yasaya dönüşüyor.
48) Hatırlarsınız zamanın Cumhurbaşkanı rahmetli Ecevit’in suratına Anayasa kitapçığını fırlatınca ekonomik kriz çıkmıştı. Küçük olay yani.
49) Cumhurbaşkanı Sezerin kitapçığı fırlatması bardağı taşıran damla olmuştu. Dünya Bankalarımızın içinin boş olduğunu biliyordu.
50) Türkiye’de bugünlerde yaşananlar da küçük bir olaydan başladı.”İki ağaç” yani. Başbakan kızıyor, onu bunu tehdit ediyor. Anlayamıyor.
51) Başbakan M.Ali Alabora @memetalialabora ya kızıyor “Sanatçıya bak, mesele iki ağaç değil arkadaş diyor. Bunun hesabını sorarım”
52) Başbakan, Alabora’ya bunu söylerken, Kendisi “Bunların derdi iki ağaç, çevrecilik, park falan değil” diyerek @memetalialabora yı doğruluyor
53) Başbakan bununla da kalmadı. Koç Grubunu, Cem Boyner’i vs.kim konuşuyorsa tehdit ediyor. Meydanlardaki gençlerin üstüne polisi sürüyor.
54) Olaylar başlayınca, en sakin davranan @cbabdullahgul oldu. Olgunlukla karşıladı.@bulent_arinc ,@kilicdarogluk ile görüştü.
55) @bulent_arinc @cbabdullahgul ile görüşmesinden sonra uygun lisan ile özür diledi. Kılıçdaroğlu da memnundu. İyi olacaktı.
56) Başbakan yurtdışından dönüyordu. Milletçe”Aman inşallah o da yumuşak konuşur”telaşına düştük. Ben de burda yazmıştım.
57) Başbakan önce karşılama istemedi. Son dakika Karşılama yapılsın talimatı geldi. (Bunu biliyorum. O toplantıda bulunan arkadaşım anlattı)
58) Ak Parti Istanbul yönetimi bundan memnun olmadı. Ama yapacak bir şey de yoktu. Hazırlıklara başlandı ve o saat geldi.
59) B.Arınç ve Bakanlar karşıladı. Başbakan otobüsün üstüne çıktı. Ben o arada B.Arınç’ın yüz ifadesine baktım. Hiç iyi değildi.
60) Belli ki, B.Arıç’ın özürü boşa gitmiş. Başbakanı yumuşak konuşmaya ikna edememiş.(O günden beri B.Arıç ortalıkta yok. Tweet de yazmıyor)
61) Başbakan otobüsün üstünde konuşurken kendisinden başkasını asla istemez. O gün herkes otobüsün üstündeydi..Yalnızlık psikolojisi.
62) Ankara mitinginde de yalnız çıkmadı. Arkadaşlarını arkasına aldı.Bugün Istanbul’da korkuyu atlatmış gibi, tek başınaydı yine.
63) Başbakan bu mitingleri, partisinin tabanını tutmak ve yalnız kaldığı Dünyaya Bakın ben ayaktayım.” Demek istiyor. Ama artık çok geç.
64) Başbakan bu mitinglere “Mahalli idareler seçim propagandası” diyor.Tabi ki öyle değil.Kendini ispatlama çabası..
65) Başbakan Türk Medyasınını tamamını susturdu. Dünya bunu görüyor.Dünya bağımsız medyası görüntüleri veriyor.Başbakan çok kızıyor.
66) Başbakan bugünkü mitinginde sürekli Cnn İnt. Bbc gibi dünya devi yayın organlarını hedef aldı. Onların umrunda olmaz. Yayına devam ederler
67) Başbakan artık ABD ve AB ile barışık olamaz. Bunlarla barışık olmayınca bölgede de sözün dinlenmez ve bitersin. Bunu çok iyi gördü.
68) Ak Parti kendi içinde bir koalisyon. Farklı görüş ve cemaatler var.Kimi güçlü kimi gerekli desteği göremiyor.Rant da söz konusu.
69) Bakan ve Milletvekilleri kendi aralarında “Nereye gidiyoruz” sorusu soruluyor.3 dönemi tamamlayıp aday olamayacaklar   toplantılar yapıyor.
70) Önümüzde Ak Parti’nin ve Tayyip Beyin kaderini belirleyecek Cumhurbaşkanlığı seçimi var. Sn.A.Gül sessizliğini bozmuyor, bekliyor.
71) Tayyip Bey işin sonuna geldiğini biliyordu. Olayların böyle patlayacağını beklemiyordu.Bu Tayyip Beyin son bir yılı.2014 haziran son nokta
72) Tayyip Bey Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 20014 Ağustos. İki ay önceden adaylar belirlenecek ve propaganda başlar
73) Şimdi, Ak Parti’nin asıl kurucusu A.Gül ve Tayyip Bey konuşmak durumundalar.B.Arınç ve diğer arkadaşları da arada olacak.
74) Tayyip Beyin,Yeni Anayasa,Başkanlık sistemi ve tüm açılımlar bitti.Yani Ben Başkan olurum.Başbakanı va bakanları ben belirlerim bitti.
75) Şimdi, Tayyip Bey ve Sn.Abdullah Gül ilk günkü gibi konuşacaklar .Köşke çıkacaksa, sakin bir Cumhurbaşkanlığı yapacak ve partiyi unutacak.
76) Mevcut muhalefetten bir iktidar beklemek erken. Ak Parti kendi içinde değişim-dönüşümü yaşayacak. Önümüzdeki 5 yıl böyle görünüyor.
77) Tayyip Bey Cumhurbaşkanlığını haketmiş olabilir ama Sn.Gül gibi bir Cumhurbaşkanlığı yapmak durumunda. Bu da netleşti.
78) Sn. A.Gül gibi diyaloga açık ve yumuşak tabiatlı, deneyimli bir Başbakan ülkeyi sakin bir limana taşıyabilir.Uluslararası itibarı da var
79) Anlattığım bu senaryoyu Tayyip Bey kabul etmezse, Sn.Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığına aday olur ve yüksek oyla seçilir.
80) Sn.Gülün tekrar Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Tayyip Bey tamamen oyunun dışında kalır ve sşyaseten tasfiye olur. Durum budur.

No comments:

Post a Comment